Waarom zijn kunstplanten op dit moment zo populair en trendy? Dat is niet voor niets. Ze hebben namelijk ontzettend veel voordelen. Ze zijn niet alleen een stijlvolle oplossing voor...
Lees meer
Hoe zet je jouw buiten kunstplanten vast in bloempotten? Belangrijk om te weten, want op deze manier blijven ze stevig staan en voorkom je schade aan de bloembak of de plant. Hoewel kunstplanten bestand zijn tegen normale weersomstandigheden, hebben ze bij een flinke windvlaag wel de nodige bescherming nodig. Goed vastzetten is dus zeker belangrijk. In deze blog lees je hoe je kunstplanten voor buiten goed kunt vastzetten in bloempotten.
Kies een bloempot of bak die iets groter is dan de kluit van de kunstplant. Zo heb je voldoende ruimte om de pot te vullen met verzwaringsmateriaal. Zorg er ook voor dat de pot drainage gaten heeft. Zo voorkom je schade en water onder in de bloempot of plantenbak.
De pot of plantenbak moet niet alleen groot genoeg zijn, maar ook voldoende gewicht hebben. Door te kiezen voor potten die breder zijn, heb je een groter oppervlak, waardoor het gewicht beter wordt verdeeld en de kunstplant of kunstboom beter in balans is. Plastic potten zijn vaak licht van gewicht en minder geschikt voor buiten kunstplanten.
Vul de onderste helft van de pot met zware materialen. Hiervoor kun je het beste grind, kiezels of zand gebruiken. Dit voegt gewicht toe aan de pot en voorkomt dat hij omvalt. Grind of kiezels zorgen daarnaast ook voor een goede afwatering om rotting te voorkomen.
Veranker de plantenstengel met steekschuim zodat je deze stevig in de pot kan verankeren. Steek de stengel in het steekschuim en druk het stevig aan om het op zijn plaats te houden. Vul de overgebleven ruimte in de pot op met decoratie. Zoals aarde, mos of siergrind.
Heb je een kunstboom of een grote kunstplant? Dan kun je ook overwegen om de pot te verankeren aan de grond. Gebruik stevige banden of ankerpennen om de pot aan een stabiele structuur te bevestigen. Zoals de onderzijde van de schutting of de veranda.
Een andere optie om kunstplanten voor buiten te beschermen, is om gaten te boren in de basis van de pot. Deze kun je vastschroeven aan het oppervlak daaronder. Dat is zeker een aanrader wanneer de grond buiten ongelijk is. Dit vormt een stevige basis, ook bij wind.
Klittenband is een handige oplossing voor het vastzetten van kleine kunstplanten in potten. Bijvoorbeeld aan de schutting of ander vast object. Doordat klittenbandstrips verstelbaar zijn, houden ze de bloempot stevig op zijn plaats en voorkomen ze omvallen tijdens wind.
Extra tip! Als je merkt dat de onderkant van je bloempot glad is, kun je deze ruwer maken met schuurpapier. Door grof schuurpapier aan te brengen op de onderzijde, zorg je voor meer stabiliteit. Anti-slip kussentjes zijn ook een manier om te voorkomen dat de pot valt.
Een regelmatig onderhoud is belangrijk. Niet alleen voor jouw buiten kunstplanten, maar ook voor de plantenbakken en de bloembakken op jouw terras of balkon. Controleer de kunstplanten op schade of instabiliteit. Dit verlengt de levensduur en behoudt de uitstraling.
Plantenbakken die na verloop van tijd instabiel zijn geworden, kun je opnieuw verzwaren of beter vastzetten. Eventueel kun je kunstplanten voor buiten ook verpotten naar een meer stabiele, brede en zware bloempot. Met goed onderhoud kun je het hele jaar rond genieten van mooie kunstplanten die bestand zijn tegen de normale weersomstandigheden.
Twijfel je of jouw bloempotten of kunstplanten bestand zijn tegen een opkomende wind of extreem weer? Dan is het belangrijk om ze van meer bescherming te voorzien. De pot of bak kan dan wel goed zijn vastgezet en blijven staan, maar de kunstplant kan wel flink beschadigen. Bijvoorbeeld door opkomende storm, rukwinden, hagel of harde slagregens.
Je kunt er dan het beste voor kiezen om jouw imitatie planten en bloembakken tijdelijk naar een beschutte plek te verhuizen. Zoals de garage, de plantenkas in de tuin of de schuur. Daardoor kan het ook handig zijn om te kiezen voor verrijdbare of mobiele plantenbakken.